HTML

  • Silver Wolf: Ezt jól körülírtad. :) Mondjuk én nem önvédelmi fegyvernek használom Rockt,inkább nekem essen bajo... (2009.09.12. 14:07) Tuti tipp, hogy te irányíts
  • Silver Wolf: Jah,nem ezt írtam,ez csak az én véleményem,amit megosztottam a blogomon. Bár a fogalmazás is valam... (2009.08.29. 12:11) panel vs kert
  • gulyee: micsoda mázli :D (2009.08.24. 17:15) Pest
  • Silver Wolf: Alig tudom körbeérni,mikor átkarolom :D akkora,mint egy roti (és annyit is eszik,mint egy roti) :D... (2009.08.22. 12:55) portrék
  • gulyee: ja a blogomon van egy rövid leírás a filmről a doberman gangról :D (2009.08.19. 12:00) kúszna

2009.08.27. 11:26 Silver Wolf

panel vs kert

A német házi arról szólt,hog levelet kellett írni(nekem 245 szó lett) arról,hogy

 Panelban lakom,és a szomszédom beszerzett egy veszélyes nagy juhászkutyát. El kellett mesélnem,hogy ellenzem-e a kutyák tartását a panelokban, stb

Én leírtam valamit,mjd megdiskuráltam a tanárommal,aki ellenkező véleményen volt.

És elgondolkodtam,vajon mi jó a kutyáknak?

Úgyhogy pro és kontra listát írtam,mert ez a téma igazán felcsigázott. 

Nyílván nem lehett itt arról beszélni,hogy "a kutya" a kertbe való,mert rengeteg kutyafajta van,akiknek különböző igényeik vannak. Egy társkutyát(yorki pl) állatzkínzás lenne a kertben tartani. Ugyanígy állatkínzásnak számít egy cseh farkaseb a lakásban^^

De általában mégis azt kell mondanunk,hogy a kutya keresi az ember társaságát,és ezért minél több időt szeretne velünk tölteni. De ehhez vajon arra van szükségünk,hogy bevigyük a lakásba?

Nézzük csak,hogy él egy panelos kutya: Reggel,még munka előtt ki kell vinnünk sétálni. Nyilván nem éri be a 10 perces sétával,így rá kell szánnunk 25-30 percet. Egyeseknekk van ebédszünetük, ismerek olyan panelost,aki ilyenkor hazamegy a kutyájához,de valljuk be, ilyenből nem sok van. Ha van gyerek  a családban, aki iskola után elviszi,az tökéletes megoldás. Csak az a baj ezzel,hogy a kutya a házban nem tud sokat kezdeni magával. Fekszik,alszik, és várja a gazdáját. A délutáni séta után követklezik az esti,amely tapasztalataim szerint olyan 40 per körüli,vagy több,nyilán,ha a kutya nem találkozik olyan más kutyákkal,akikkel hancúrozhat,nem fog sokáig elidőzni. 

Most nézzük a panelos kutyákkal való foglalkozás mértékét és idejét: a gazdinak a szeme előtt van a kutyája. Ha kimegy a konyhába,szobát vált,vagy csak tv-t néz. És ha az ember valóban szereti a kutyáját,akkor mikor látja,megsimogatja,vagy eldobja neki a labdát. De egy dícsérő szó is jól esik nekik. Nyilván egy kertes kutyával szemben ez a legnagyobb előny. Idő: nos ez változó...egy idős ember nem fog annyit kinnt lenni vele,mint egy fiatal. De naponta 2-3 óra elmegy a sétákkal. (ez az általam megkérdezett emberek válasza).

Következzenek a hátrányok: A kutya este alszik...a reggeli séta után is alszik. Ez egy munkakutyának elég hátrány,nemde? A társasági nkutyák azonban könnyen megbírkóznak vele. A kölyökkutya,aki frissen került hozzánk elég nagy bosszúságot tud okozni egyedül a lakásban(megrágott bútor,odapiszkít,szétszed mindent). Illetve pontosítva, ezt a felnőtt kutyák is csinálják,egyrészt azok,akikkel nem foglalkoznak elget,másrészt pedig a terrierek!(beagle(!!) és a foxika. 

Jöjjenek a kertiek: nekik nincsenek időbeosztásaik. De vegyük alapul az én kutyámat. Reggel felkel,megugatja a postást,kap enni,és aztán körbevizslatja a területét. Minden járókelőt megugat,rohan a kocsik után. Aztán délután hazajövök,fél órát foglalkozok vele( ez csak játék),aztán tavasszal,ősszel naponta elviszem este sétálni vagy 1,5 órát foglalkozok vele(ez már tanítás,és nem játék). Télen a hideg miatt,nyáron a meleg miatt ritkábban viszem sétálni,olyan két-háromnaponta. Egy-egy sétával 1,5-2,5 óra megy el,attól függ,merre megyünk. Hétvégén pedig nagy túra,fel a Bakonyba.

Sajnos az a tapasztalatom széleskörben,hogy a kerti kutyákat nem iszik olyan sokat(vagy egyáltalán nem!) sétálni. Ez elég szomorú,mert nekik is szükségük van testmozgásra, különösen a munkakutyáknak,ide sorolva a szánhúzó-vadász kutyákat is.

Hogy a gazdi mennyit foglalkozik velük? Hát,ez változó...nekünk van egy jelünk,ha felugrik a párkányra,akkor azt akarja,hogy menjek ki hozzá. ^^ általában 15-20 perces játéktól aztán el szokott már fáradni. 

Csak panelos kutyás gazdikkal találkozom,így nem sok kertes véleményt hallottam eddig. Mégis azt gondolom,hogy meg kell találni az arany középutat. Szerintem az a legjobb,ha a kutya a lakásban is bemehet,és a kertet is uralhatja. 

Szüksége van ingerekre,ezért elengedhetetlen,hogy sokszor legyen sétáltatva, elegendő mozgási lehetőséget kell biztosítanunk,és akkor bátran tartható a lakásban is. 

De mégegyszer hangsúlyozom, ez eléggé fajtafüggő. Azt is kell nézni,hogy egyes fajtáknak milyen igényei vannak. 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://rockey.blog.hu/api/trackback/id/tr61341545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gulyee 2009.08.29. 10:52:48

igényesen felépített 'fogalmazás' és az arany középút itt tényleg a legjobb, és erre a dobermann a legjobb példa mivel ő elvárja, hogy a házba is bejárhasson és ez így van rendjén

Silver Wolf 2009.08.29. 12:11:02

Jah,nem ezt írtam,ez csak az én véleményem,amit megosztottam a blogomon. Bár a fogalmazás is valamilyen hasonló lett,de egy kissé rövidebb,és sok más szempontot is bele kellett írnom.

Igen, a obi tökéletes példa erre,de sok más kutya van,akik hasonlóan rajonganak a gazdikért,és nem szeretnek hosszabb ideig magukra maradni. Ebből egyes fajták keverékei sem kivételek.

Azért nem szabad túlzásba sem esni. :)
süti beállítások módosítása